50 éves a modellezőpálya

50 éves a modellezőpálya

Pécsett nagy hagyománya van a modellezésnek. A Pécsi Ércbányász Modellező Klub 1967-ben alakult, összefogva a pécsi és Pécs környéki modellezőket. 50 éve, 1970. október 29-én avatták fel a Klub ma is működő modellezőpályáját a Dr. Veress Endre u. 17 szám alatt. A modellezőpálya létrejöttét a Mecseki Ércbányász vállalat segítette. Az ingatlan és a rajta levő épületek bekerülési összege 50 évvel ezelőtt 3,5 millió forint volt. A pályán kezdetekben körrepülőpályák voltak, melyek Európai szinten is kiemelkedőnek számítottak. A Nemzetközi Modellező Szövetség a pálya átadását követően döntött arról, hogy az 1971-es Körrepülőgépek Európabajnoksága helyszínéül Pécset választja. Így 1971 júliusában itt került megrendezésre a Körrepülőgépek Európabajnoksága 16 ország 113 versenyzőjével. A versenyről az alábbiakban tekinthető meg egy videófelvétel:

Körrepülő Modellek Európabajnoksága

Körrepülő Modellek Európabajnoksága 1971.07.07-07.12. Pécs


1970-ből a modellezőpályán került megrendezésre a már korábban, 1966-ban alapított Mecsek Kupa, a körrepülőmodellek nemzetközi kupája. A Mecsek Kupák szenzációs rendezési és helyezési sikereket hoztak. 1982-ben a pályán rendezték meg a Sebességi Autómodellező Európabajnokságot, 1986-ben pedig a Körrepülőmodellek Világbajnokságát.
A modellezőpályát az elmúlt 50 évben a Pécsi Ércbányász Modellező Klub üzemelteti. Manapság egy tradicionális körrepülőpálya mellett a létesítményen megtalálható egy onroad és egy offroad autómodellpálya, valamint egy körautópálya is. Az autómodellpályán magyar bajnoki futamok kerülnek megrendezésre, a körautópálya pedig idén nyáron a helyszínét adta Sebességi Autómodellek Európa Bajnokságának.

Pécsi modellezők az 1950-es években