További információra van szüksége? Lépjen kapcsolatba velünk!

Pécsi Ércbányász Modellező Klub

Location Címünk

Pécs 7633 Dr. Veress Endre u. 17.

ado-1-felajanlasa Adó 1%

felajánlása

Klubról

A modellezésnek nagy hagyománya van Magyarországon és Pécsett. Az első magyar modellező kör 1909-ben alakult Kőbányán. Magyarországon az első országos modellező versenyt 1913-ban rendezték meg, melyen pécsi résztvevő is indult. Ekkoriban még csak repülőgépmodellekkel versenyeztek. Pécsett 1925-ben jött létre az első modellező kör, a modell gépek építése a Piarista papok iskolai tananyagába is bekerült. A II. világháború után más pécsi iskolákban is modellező körök alakultak. 1951-ben alakult meg Mohai István vezetésével az első pécsi, iskoláktól független modellező szakosztály. 1957-ben létrejött a Pécsi Ércbányász Modellező Klub elődje, az Urán modellező kör, később szakosztály, mely 1967-től az Ércbányász Modellező Klub nevet viseli, mivel a Klub létrehozását a Mecseki Ércbányász Vállalat támogatta. A Klub első vezetője Mohai István lett. Az 1960-as évektől egyre fontosabbá vált a repülőmodellezés mellett a hajó- és autómodellezés is. A Balokányban országos és nemzetközi hajómodell versenyeket is szerveztek. A Klub 1970 óta jelenlegi telephelyén működik (Dr. Veress Endre utca 17.), ahol először körrepülő és körautó pályák épültek fel, melyek világ- és Európa-bajnokság rendezésére is alkalmasak. Ezeken a pályákon a modellek távirányítás nélkül, a pálya középpontja körül köröznek. A modell két acélhuzal segítésével irányítható és rögzíthető, hogy a centrifugális erő hatására ne repüljön ki a pályáról. A cél a minél nagyobb sebesség elérése. 1970-ben a Mecseki Ércbányász Vállalat Pécsett mutatta be a szocialista országok első digitális modell-távirányító berendezését, melyből 100db-ot gyártottak is. A Klub rendezte 1971-ben a Körrepülő Modellek Európabajnokságát.

 

Körrepülő Modellek Európabajnoksága

Körrepülő Modellek Európabajnoksága 1971.07.07-07.12. Pécs

 

1982-ben a Klub pályáján rendezték a sebességi körpályás autómodellek Európa-bajnokságát, melyet a 1,5 ccm kategóriában világrekorddal Szepes Attila, a 5 ccm kategóriában pedig Ruzsa József nyert meg.1983-ban Mohai István továbbá hét pécsi modellező építette meg a 4,5m hosszúságú és 6 méter szárnyfesztávolságú AN-10 repülőmodellt, mely akkoriban a világ 5 legnagyobb repülőmodellje közé tartozott.

Az 1980-as évek közepére a modellezést a Dunántúli Napló már Baranya megye legsikeresebb sportágaként említi: 1984-ig 51 egyéni és 12 csapat országos bajnoki címmel, számos Európa és világbajnoki helyezéssel. 1986-ban a Klub repülőgépmodell világbajnokságot szervezett Pécsett, melyen 27 ország 250 résztvevője vett részt. A rendszerváltást követően a mai egyesületi formában működő Pécsi Ércbányász Modellező Klub 1992-ben jött létre. 1993-ban a Klub rendezte meg a Körrepülő Modellek Európa Bajnokságát. 2017-ben a Klub és az Orfűi Vitorlás Egyesület közösen rendezte meg a XIX. Naviga modellvitorlázó világbajnokságot Orfűn. 2020-ban a Dr. Veress Endre u. 17. szám alatti modellezőbázison elkészült a Klub új offroad pályája, mellyel Európában egyedülálló pályakomplexum jött létre. A telephelyen autós gyorsasági, autós offroad, körautó és körrepülőpálya is megtalálható.

Modellező Klub könnyed suhanás

Könnyed suhanás a Modellező Klub Dr. Veress Endre u. 17. telephelyén

 
Általunk rendezett Világ- és Európabajnokságok:
1971    Körepülőmodell Európa-bajnokság
1982    Rádiótávirányítású Autómodell Európa-bajnokság
1986    Repülőgépmodell Világbajnokság
1993    Körrepülőmodell Európa-bajnokság
2017    Vitorláshajó-modell Világbajnokság