Hogyan építsünk hajótartó állványt fából?

Hogyan építsünk hajótartó állványt fából?

Bemutatjuk egy egyszerű hajótartó állvány építését, mely alkalmas a hajó autóban való szállítására, és polcon is megállja a helyét. Természetesen vannak ennél bonyolultabb és szebb állványok is, de ez a típusú állvány erős és jól használható szállításra is.

 

Alapanyagszükséglet:

- Falap (deszka) a bölcsőkhöz, kb. 1cm széles, hajó mérettől függően 10-20cm magas. 60-70cm-es hajóhosszig használható balsa, efölött inkább fenyő ajánlott mert az erősebb

- Lécek, jellemzően 12x27mm méretűek, de nehéz hajóhoz lehet vastagabb is (a képeken egy nehéz, 1,5m-es hajó látható, itt vastagabbak a lécek). A lécek semmiképpen se legyenek balsából, mert nem fogják bírni a terhelést.

- Drót a forma levételéhez (de lehet használni járólapozásnál használatos műanyag formalevevő eszközt is)

- Papír, ceruza, olló

- Alkoholos filc (ha szeretnénk feliratozni az állványt)

- Csavarok 16db, kb. 3,5x35mm vagy 3,5x40mm méret ideális).

- Fúrófej és fúrógép a bölcsők előfúrásához csavarozás előtt (kb. 2-3mm-es fúrófej az optimális).

- Csiszolópapír vagy még jobb egy elektromos deltacsiszoló vagy multifunkcionális rezgőgép.

- Ablakszigetelő szivacs (0,5cm vastag).

- Lazúr (vagy lakk/festék).

- Gurtni (ha szeretnénk füleket is az állványra)

- Kapocsbelövő (a fülek rögzítéséhez, ha szeretnénk).

 

Folyamat:

1. Készítsük el a bölcsők mintasablonját (kettő kell belőle, mert a hajót két ponton fogja alátámasztani). Ehhez legegyszerűbb fém dróttal levenni a hajótest aljáról a mintát. Jó, ha a minta és a hajó között marad kb. fél cm, mert oda fog kerülni a szivacs.

2. Vágjuk ki a mintát papírból, és nézzük meg, jó lett-e. Ha nem, akkor módosítsunk rajta, vagy vágjuk ki újra egész addig, amíg jó nem lesz. Ez elég időigényes munkafázis. Figyeljünk a két sablon egyforma szélességére és a hajótest vízvonalának vízszintjére is.

3. Rajzoljuk fel a bölcsők formáját egy falapra, és vágjuk ki őket, majd csiszoljuk simára.

4. Tegyük rá a hajót, és igazgassuk úgy, hogy kb. fél cm maradjon a szivacsnak mindenhol. Mérjük le a megfelelő pozícióban a két lap távolságát, mert ekkora lécet kell majd levágnunk.

5. Vágjuk ki a léceket (4db) és csiszoljuk őket simára.

6. Csavarozzuk össze az állványt. Ehhez 3,5mm-es csavar ajánlott, előfúrással. Ennél nagyobb átmérőjű csavar hajlamos megrepeszteni a fát.

7. Célszerű megjelölni a bölcsőn, hogy merre áll a hajó eleje, valamint ha több hajónk van, a hajó nevét is ráírhatjuk. Ha nem szeretnénk, hogy ez látszódjon, akkor a bölcső aljára írjuk rá, például alkoholos filccel.

8. Kezeljük le a fát. Ajánlott a lazúr, de lehet lakkozni vagy festeni is.

9. A hajótest alá tegyünk szivacsot. Legjobb a 0,5cm-es ajtószigetelés. Ha nem bízunk benne, hogy a szivacs nem fogja be hosszú távon a hajótestet, akkor lehet a felületére még celluxot is tenni (anyagtól függ, hogy befogja-e).

10. Amennyiben szeretnénk, gurtniból egyszerűen tehetünk az állványra füleket, amivel a hajó állvánnyal együtt jól szállítható. A gurtnit legegyszerűbb kapocsbelövővel rögzíteni a felső lécek aljához. Figyeljünk rá, hogy az ott levő csavarokba ne akadjon be kapocs belövéskor.